Xerrada “Inicia dient: El dibuix és acció”

Parlem amb una professora de l’escola en l’entorn de l’assignatura de Dibuix a 1r de Batxillerat

La Neus Cassi va explicar a l’alumnat de 1r de Batxillerat l’experiència vital i professional com a dissenyadora d’objectes, serveis i espais.

Fa quatre anys la nostra professora va iniciar un recorregut per Àsia, Vietnam, Tailàndia, Malàisia, on va trobar la manera d'aportar millores a l’aprofitament d’espais, al seu ús i al comportament dels elements continguts; en conseqüència del seu treball desinteressat en centres d’acollida i protecció de menors, auxili a la gent gran sense sostre, mares solteres i centres hospitalaris, entre d’altres.

La Neus, va seguir movent-se ja que el treball desenvolupat l’anava conduint cap a nous horitzons, va fer el salt cap a l’Àfrica, arribà a la capital del Sudan del nord, Khartoum, on va treballar en projectes de remodelació arquitectònica, com espais de joc educatiu, una biblioteca, una botiga, accessos i utilitaris compartits, i diferents espais d'una escola entre d’altres, i finalment en un viatge de vacances de 7 dies es va trobar confinada en una illa de Tanzània on es va veure obligada a estar-hi més de 4 mesos, i on seguint amb la dinàmica també va realitzar els seus projectes... Ens va explicar com va "viure gràcies al dibuix". Com la seva vocació li va servir per adaptar-se a països de costums, cultures, religions, clima, aliments i tarannà molt diferent, i com trobar un lloc en contextos d’exclusió social literal per tal d'oferir les eines per tractar de millorar diferents situa­cions.

A més de donar suport personal a les persones que allà vivien, escoles, centres de menors... va dissenyar diferents objectes i espais realment interessants sense ser una experta en tals afers. Ens va explicar la seva metodologia projectual, el abans, el durant i el després de cada acció, de cada projecte. Del treball simultani i de la concreció necessària perquè el projectat esdevingui realitat. Puntualitza l’aspecte del caràcter internacional del dibuix per connectar idees.

Ens va mostrar una col·lecció de foto­grafies que retraten a les persones amb les que va conviure, els espais i el procés de disseny que va desenvolupar a cada lloc, fent servir eines i recursos prima­ris, en col·laboració amb les persones i els usuaris d’allà on es va incidir.

I va acabar dient “el dibuix és transformació”