Experiència ERASMUS a la Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art

Els professors de la nostra escola Miquel Aregay, Júlia Cuyàs i Montserrat Sayol  van visitar la Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art de la University of West Bohemia a  Pilsen (República Txeca) durant els dies 4 a 8 de Maig de 2022 en el marc del programa ERASMUS. A continuació ens expliquen l’experiència de la seva mobilitat “training”:

“La Facultat de Disseny i Art Ladislav Sutnar, també anomenada 'Sutnarka' o 'Sutnar Faculty' per abreujar-se, és una escola d'art modern els estudiants de la qual, sota la guia d'una sèrie d'artistes i dissenyadors importants, aconsegueixen els seus títols de grau i màster  en un àmplia gamma de camps centrats principalment en el disseny i l'art aplicat. Es troba en un edifici original amb equipament d'última generació i una sèrie d'estudis singulars. La facultat  compta amb un equip de figures de l'art importants i dissenyadors de renom amb experiència del sector privat, sota el lideratge dels quals els estudiants aconsegueixen un èxit significatiu en competicions txeques i internacionals, implementen projectes en cooperació amb socis professionals i internacionals i participen en una sèrie de projectes expositius.

Sens dubte, la mobilitat Erasmus va estar marcada per la visita a la Facultat de Disseny i Art Ladislav Sutnar. Aquesta  està situada al mig d'una zona de polígons industrials. La seva fantàstica façana corporativa la situa a l'entorn de manera inconfusible.

A banda del seu disseny arquitectònic, el que més ens va agradar era que aquest edifici responia a una filosofia pedagògica prèvia: un espai únic on tots els i les alumnes  ho comparteixen tot i on ho mostren tot en tot moment. Un silenci omnipresent i una exposició de multitud de treballs, de totes les especialitats, amb vitrines de vidre, feien de l'espai una lliçó de comunicació visual i d'una verdadera excel·lència a escala de resultats. Després, els comentaris dels treballs i dels continguts acadèmics de dues professores del departament de disseny, complementaren les nostres apreciacions visuals.

A més a més, la facultat de disseny forma part del campus de la Universitat de Bohèmia i comparteix crèdits amb altres facultats. És una qüestió d'aprofitar recursos i ser coherent amb la idea del coneixement compartit i transversal.

Després de dinar als menjadors de la Universitat, la Marqueta, responsable d'Erasmus, ens mostrà els tallers de les diferents especialitats i la zona habilitada pels departaments pedagògics.

Seguidament, ens desplaçarem al centre de la ciutat on vàrem visitar la Sala d'exposicions on s'exposen projectes  de l'Escola, un element de promoció permanent amb projectes de totes  les disciplines.

Volem agrair a la Marqueta i les dues professores que ens van atendre la seva bona rebuda. L'experiència va ser molt interessant.”

+ informació: Facultat de Disseny i Art Ladislav Sutnar