Exposició “Ha mort la metafísica?”

El primer trimestre del 1r curs de Batxillerat pretén explicar què és la filosofia, com argumentar correctament passant per l’ús de la retòrica i el treball de la lògica per finalitzar amb una introducció a la metafísica. D’aquesta manera, comencem a plantejar-nos les grans preguntes que s’han fet els éssers humans al llarg de la història: Per què existim? Per què està l’ésser i no el no-res? Què és la realitat? Com definim l’essència de les coses? Com parlar de l’ésser com a totalitat quan es tracta d’una cosa inabastable? És possible tancar el temps en un concepte?

El repte ha estat reflexionar de manera contemporània sobre la metafísica a partir del realisme especulatiu i fer una exposició amb diferents obres d'art que intentin respondre a aquesta branca tan difícil i qüestionada en l'actualitat.

Ha mort la metafísica? Es pot parlar d'ontologia? Es pot arribar a les definicions de les realitats dels objectes? Podríeu aconseguir entendre què és en ella mateixa una pedra, un pàrquing o el canvi climàtic? Ho podríeu fer més enllà d'una definició científica, literal o una denúncia directa?
A partir del realisme especulatiu i l'ontologia orientada als objectes, es busca l'experimentació artística per generar metàfores, cercar els límits, les fronteres i les contradiccions com a eina per arribar a allò que constitueix a un objecte com a real. Partint de la definició d'objecte d'aquestes corrents, a saber, allò que no és reductible ni a les seves parts ni a les seves relacions i acceptant la temptativa que aquest s'escapa quan intentem atansar-nos, esborrem la metafísica tradicional centrada en el subjecte i creem cercant un buit, un espai, un xoc que motivi l'espectador a pensar i trobar què és una pedra, què és un pàrquing i què és el canvi climàtic.