
El passat 30 d’abril els i les alumnes del CFGS de Gràfica Impresa van assistir a la X Jornada d’Arts Plàstiques i Disseny, de l’Escola a l’Empresa. L’acte va ser inaugurat per Gemma Verdés, directora general d’Alumnat i la cloenda va ser a càrrec d’Esther Niubó, consellera d’Educació i Formació Professional.
Amb motiu de celebrar els 10 anys d’aquestes Jornades es va fer una celebració especial en la qual, d’una banda, es va posar en valor la trajectòria artística i professional d’èxit de persones que han estudiat a les escoles d’art i, d’una altra, la tasca que es fa en les nostres escoles mitjançant un conjunt d’experiències reeixides. L’objectiu últim era destacar la professionalització dels nostres estudis i apropar l’alumnat al context laboral real mitjançant experiències amb empreses i institucions.
Va ser un matí fantàstic, ple de talent, creativitat i professionalitat. Les trajectòries professionals d’èxit i les experiències dels centres van ser molt motivadores! De la nostra escola el professor Miquel Aregay va presentar el projecte transversal Aliatges, conjuntament amb les professores Núria Martínez i Mònica Buxó de l’EA Josep Serra i Abella i l’Agnès Wasserman de l’EA Llotja. Aliatges és un projecte que crea lligams entre diferents escoles d’art i disseny i entre diferents àmbits creatius: la joieria, la fotografia i el disseny gràfic. El projecte segueix endavant i aquest any és la seva 10ª edició.
En acabar l’acte, es va inaugurar l’exposició Fem art en la qual es pot veure una mostra de treballs fets per l’alumnat de diferents cicles formatius de les escoles d’art i disseny de Catalunya. La nostra alumni Carla Lidón, del CFGS de Gràfica Impresa, va exposar el seu projecte No + Nor+, en el que a partir dels continguts donats amb el títol NO + NOR+, extret del llibre “NO más normas”, s’havia de dissenyar l’espai expositiu, una revista i un vídeo promocional de la marca tenint en compte l’estil de la cultura postmoderna. L’exposició té lloc a la Plaça Anglesola, la plaça interior de l’Illa Diagonal, i restarà oberta fins al 18 de maig. Us animem a visitar-la!
Va ser una jornada molt inspiradora que va servir per encoratjar i motivar els assistents a continuar treballant de forma coordinada i potenciar el talent, la creativitat i el rigor professional.
Posted on maig 8, 2025 by f64d8d7f94
Visita a l'Escola Superior Artística do Porto en el marc del programa ERASMUS +
La professora Eliana Bartolomé va visitar l'Escola Superior Artística do Porto en el marc del programa ERASMUS +. Durant la seva estada, l'Eliana Bartolomé va fer una presentació de les nostres institucions –EA Pau Gargallo i ESDAPC- i va impartir una conferència centrada en el fotoperiodisme femení espanyol.
Aquestes activitats van ser adreçades a l'alumnat de primer curs de fotografia, on es va fomentar un espai de diàleg i intercanvi d'idees. Durant la sessió, els/les estudiants van participar activament en un intercanvi d'opinions i coneixements sobre diverses artistes femenines, tant portugueses com espanyoles. Aquesta interacció va permetre a l'alumnat ampliar la seva perspectiva sobre el paper de les dones en el món de l'art i la fotografia, així com conèixer les aportacions d'artistes destacades en aquest camp. A més, l'alumnat de fotografia van tenir l'oportunitat de mostrar els seus treballs artístics, la qual cosa va enriquir la discussió i va permetre una reflexió més profunda sobre les diferents activitats que es duen a terme en els cursos de fotografia de la seva pròpia escola.
En resum, aquesta experiència va resultar ser un moment d'interacció molt interessant i enriquidora, que va contribuir al desenvolupament acadèmic i personal dels participants, així com a la creació de vincles entre estudiants i professors d'ambdues institucions.
Més informació: www.esap.pt
The teacher Eliana Bartolomé visited the Escola Superior Artística do Porto from 22 to 24 April 2025 as part of the ERASMUS + programme. During her stay, Eliana Bartolomé made a presentation of our institutions –EA Pau Gargallo and ESDAPC- and gave a lecture focused on Spanish female photojournalism. These activities were aimed at first-year photography students, where a space for dialogue and exchange of ideas was fostered.
During the session, the students actively participated in an exchange of opinions and knowledge about various female artists, both Portuguese and Spanish. This interaction allowed the students to broaden their perspective on the role of women in the world of art and photography, as well as learn about the contributions of outstanding artists in this field. In addition, the photography students had the opportunity to show their artistic works, which enriched the discussion and allowed for a deeper reflection on the different activities that are carried out in the photography courses of their own school.
In short, this experience turned out to be a very interesting and enriching moment of interaction, which contributed to the academic and personal development of the participants, as well as to the creation of bonds between students and teachers of both institutions.
More information: www.esap.pt
Posted on maig 7, 2025 by f64d8d7f94
Participació en la VDK International Week a Vilnius
Els professors i coordinadors ERASMUS de l’Escola d’Art Pau Gargallo Manel Clemente i Carles Torné varen visitar la Vilnius College of Design a Vilnius (Lituània), en el marc del programa ERASMUS+. L’objectiu de la seva mobilitat era participar en la VDK International Week 2025 amb una conferència sobre fotografia espanyola contemporània. En paral·lel la seva visita va servir per consolidar l’acord institucional amb la VDK i per contactar amb professorat de diferents universitats europees.
Durant la seva estada varen ser acollits per Viktorija Bočkutė, cap del Departament de Relacions Internacionals i Gestió de Projectes, que amb l’equip docent de la VDK varen assegurar l’èxit de la Setmana Internacional. Aquesta, celebrada anualment cada primavera, tractava aquest any sobre la intuïció en el món de l’art i el disseny:
El lema d'enguany és "Confiar en la intuïció en el disseny actual". En el món del disseny en constant evolució, la intuïció és clau. Es tracta d'equilibrar els teus instints creatius amb rigor intel·lectual i utilitzar aquesta combinació única per resoldre reptes de disseny. Durant la setmana, explorarem com la presa de decisions intuïtiva afecta el procés creatiu, com fomenta la innovació i com pot conduir a solucions innovadores i centrades en el disseny.
Manel Clemente i Carles Torné van analitzar el pes de la intuïció en la creació fotogràfica a partir de la seva conferència sobre fotografia espanyola contemporània, centrada en l’obra de Chema Madoz, Jordi Bernadó i Joan Fontcuberta.
La setmana va estar plena de debats amb la participació dels Prof. E. Skerstonas (Lituània) / «The Ideology of Self-Image»; Prof. Ann Bessemans (Bèlgica) / «Typography and its guideing role within ways of reading in a multi-diverse reading landscapes»; Prof. David Bennewith (Països Baixos) / "Lighter Writing"; Prof. Gailė Pranckūnaitė i Prof. Milda Kuraitýtė (Lituània) / presentació de "Fonts 2: Methods and Secrets"; Prof. Dr. Jelena Drobac (Sèrbia) / “Exploration of forgotten fashion logos from former Yugoslavia (1945–1992)“; Prof. A. Janonytė-Mulienė (Lituània) / "Intuitive Prints - Between Play and Creativity" i Prof. Berry Sanders (The Netherland) / “Intuition’s role in shaping personal and authentic design styles“.
Tot el professorat participant va agrair l'estupenda acollida per part del professorat de la Vilnius College of Design així com va elogiar la participació del seu alumnat durant la International Week.
Més informació: https://dizainokolegija.lt/en/
The ERASMUS professors and coordinators of the Escola d’Art Pau Gargallo Manel Clemente and Carles Torné visited the Vilnius College of Design in Vilnius (Lithuania), within the framework of the ERASMUS+ program. The objective of their mobility was to participate in the VDK International Week 2025 with a conference on contemporary Spanish photography. In parallel, their visit served to consolidate the institutional agreement with the VDK and to contact professors from different European universities.
During their stay, they were welcomed by Viktorija Bočkutė, Head of the Department of International Relations and Project Management, who, together with the VDK faculty team, ensured the success of the International Week. This, celebrated annually every spring, this year dealt with intuition in the world of art and design:
This year’s theme is “Trusting Intuition in Today’s Design”. In the ever-evolving world of design, intuition is key. It’s about balancing your creative instincts with intellectual rigor, and using this unique mix to solve design challenges. During the week, we will explore how intuitive decision-making impacts the creative process, how it fosters innovation, and how it can lead to groundbreaking, design-centered solutions.
The week was packed with thought-provoking discussions, including Prof. Ann Bessemans «Typography and its guiding role within ways of reading in a multi-diverse reading landscapes», Prof. E. Skerstonas’ (Lithuania) “The Ideology of Self-Image,” which examined style and fashion through a cross-disciplinary lens. David Bennewith (The Netherlands) introduced “Lighter Writing” as an unconventional approach to typography, while Gailė Pranckūnaitė and Milda Kuraitýtė (Lithuania) revealed hidden “Fonts 2: Methods and Secrets.”, and T. Kliukoit’s (Lithuania) “Chemigrams – Reading the Unconscious” challenged perceptions of visual language. Other highlights included Prof. Dr. Jelena Drobac’s (Serbia) exploration of forgotten fashion logos from former Yugoslavia (1945–1992), A. Janonytė-Mulienė’s (Lithuania) “Intuitive Prints – Between Play and Creativity,” and Berry Sanders’ (The Netherlands) deep dive into intuition’s role in shaping personal and authentic design styles.
All participating teachers thanked the wonderful welcome of the Vilnius College of Design and praised the participation of their students during the International Week.
More information: https://dizainokolegija.lt/en/
Posted on maig 5, 2025 by f64d8d7f94
Xerrada sobre Disseny i Sostenibilitat a l’Accademia di Belle Arti de Reggio Calabria
Les professores Zaira Anselmo i Georgina Alcàcer, de l’Escola d’Art Pau Gargallo de Badalona, van oferir una xerrada formativa a l’Accademia di Belle Arti de Reggio Calabria, a Itàlia, en el marc de la seva mobilitat Erasmus.
La sessió, presentada pel director Pietro Saccetti, i moderada per la professora Marina Lebro, va ser una oportunitat per compartir experiències docents i explorar la relació entre el disseny i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Durant la conferència, les professores de l’escola Pau Gargallo van destacar com el disseny pot ser una eina poderosa per promoure la sostenibilitat i generar un impacte positiu en la societat. A través d’exemples concrets de projectes desenvolupats per estudiants del CFGS de Gràfica Interactiva, es van analitzar iniciatives relacionades amb el consum responsable, la mobilitat sostenible i la reducció de residus.
L’acte va ser altament interactiu, amb la participació activa dels alumnes, que van compartir les seves opinions sobre la importància del disseny en la construcció d’un futur més sostenible i van aportar idees per aplicar els ODS a projectes locals.
Agraïm a l’Accademia di Belle Arti de Reggio Calabria per la seva hospitalitat i interès en aquesta temàtica, així com a tots els estudiants i docents que van fer possible aquest enriquidor intercanvi d’idees.
Més informació: www.abarc.it
The teachers Zaira Anselmo and Georgina Alcàcer, from the Escola d’Art Pau Gargallo in Badalona, offered a training talk at the Accademia di Belle Arti in Reggio Calabria, Italy, as part of their Erasmus mobility.
The session, presented by director Pietro Saccetti and moderated by professor Marina Lebro, was an opportunity to share teaching experiences and explore the relationship between design and the Sustainable Development Goals (SDGs).
During the conference, the teachers from the Esccola d’Art Pau Gargallo highlighted how design can be a powerful tool to promote sustainability and generate a positive impact on society. Through concrete examples of projects developed by students from the CFGS of Interactive Graphics, initiatives related to responsible consumption, sustainable mobility and waste reduction were analyzed.
The event was highly interactive, with the active participation of students, who shared their opinions on the importance of design in building a more sustainable future and contributed ideas for applying the SDGs to local projects.
We thank the Accademia di Belle Arti of Reggio Calabria for their hospitality and interest in this topic, as well as all the students and teachers who made this enriching exchange of ideas possible.
More information: www.abarc.it
Posted on abril 30, 2025 by f64d8d7f94
L'alumnat de 1r i 2n del CFGS de Còmic va assistir al CCCB a la inauguració de l’exposició de Chris Ware
La inauguració de l’exposició de Chris Ware sota el nom “Dibuixar és pensar” es va dur a terme al CCCB de Barcelona. L'alumnat de 1r i 2n del CFGS de Còmic va tenir el plaer d’assistir-hi, de fer-li diverses preguntes i de visitar la interessantíssima instal·lació dedicada a la seva obra.
Chris Ware és un autor estatunidenc de renom que ressona en tots aquells aficionats al món del còmic, conegut sobretot per la seva obra “The Acme Novelty Library”. Aquest any, des del passat 2 d’abril, hem tingut el plaer d’acollir la seva obra a Barcelona, i l’alumnat de còmic de la nostra escola no s’ho podia perdre de cap manera.
Així doncs, el mateix dia de la inauguració vam assistir a una conferència en què el mateix Chris Ware dialogava amb l’autora Laura Fernández i ens parlaven de la seva obra, de la seva manera de treballar i de com entenien l’acte de dibuixar i de realitzar un còmic. Finalment, en el torn de preguntes, els nostres estudiants no van perdre l’oportunitat d’interactuar amb l’autor estatunidenc. Un cop finalitzada la conferència, vam tenir l’oportunitat de visitar una exposició plena de treballs interessantíssims, visualment impecables i amb un enginy únic.
Però la gran sorpresa de la nit va ser quan ens vam trobar amb el mateix Chris Ware passejant per l’exposició. Amb un tracte proper, amable i molt càlid, els alumnes van poder parlar amb ell en persona i van tenir uns intercanvis d’idees molt enriquidors. Un plaer enorme haver compartit uns pocs minuts amb aquest gran autor. I, per descomptat, vam tornar a casa encantats i amb més ganes de treballar el còmic que mai.
Posted on abril 29, 2025 by f64d8d7f94
Un any més, l’alumnat del CFGS d’Animació visita l’Animac
Seguint la tradició d’anys anteriors, la 29a Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya (Animac) que té lloc a Lleida ha acollit els/les estudiants de l’escola EA Pau Gargallo. Després de la inspiradora sessió a la qual vam assistir amb l’animador Barry JC Purves al CCCB, Lleida va obrir les portes un any més de l’Animac.
L'alumnat de 1r i 2n del CFGS d'Animació va poder visitar el festival en la seva 29a mostra. Sota l’eslògan We Animals, el festival va oferir tota una selecció de curts, pel·lícules, xerrades i moltes altres activitats que posaven el focus en els animals i la nostra relació amb ells i la tecnologia. Com sempre, sessions apassionants i més d’una troballa inesperada van estar a l’ordre del dia.
També vam estar a l’Incubator, on sempre s’exposen noves propostes d’animació, vam escoltar a professionals com Jordi Solanes, el lead animator de la sèrie Arcane, i vam gaudir de totes les propostes.
Tot i que des de l’escola l’activitat es va organitzar per als dos primers dies, 20 i 21 de febrer, l'alumnat es van engrescar i ens hi vam quedar fins al 23! En finalitzar l’esdeveniment, vam tornar tots cap a casa entusiasmats i amb ganes d’endinsar-nos encara més en l’animació!
Per descomptat que tornarem l'any que ve!
Posted on abril 24, 2025 by f64d8d7f94
Un any més, l'alumnat participa en la creació del disseny de la carpeta de l'escola pel següent curs.
Aquest curs, els i les alumnes de l’escola han pogut participar en el IV Concurs carpeta Pau Gargallo en el que es decideix el disseny de la carpeta de l’escola per al curs 2025-26.
Els cartells presentats s’han exposat a l’espai expositiu de l’escola i un jurat format per membres del professorat ha triat tres propostes finalistes, d’entre les quals tota la comunitat educativa ha seleccionat la proposta guanyadora. Enguany, la carpeta més votada ha estat la de l’alumna del CFGS de Gràfica Impresa, Sandra Valverde.
Les carpetes finalistes són les de les alumnes del CFGS de Gràfica Impresa Lucía Gómez i Ruth Segura.
Gràcies a tot l’alumnat que hi ha participat i moltes felicitats a les guanyadores!
Posted on abril 22, 2025 by f64d8d7f94
La Diputació de Barcelona ha estrenat al Saló de l’Ensenyament la mascota dissenyada per l’alumna de 2n del CFGS d’Animació Ariadna Sarria dins del projecte Transitar.
El disseny de l’alumna Ariadna Sarria (@ariadna_sarriasart), de 2n del CFGS d’Animació, ha estat el seleccionat per acompanyar els recursos d’orientació en línia dins del projecte Transitar de la Diputació de Barcelona. Aquest projecte s’ha dut a terme en el marc del programa Cooperart. La Gemma Guasch i el Josep Asunción han fet un seguiment de les diverses propostes de l’alumnat de 2n curs.
El grup ha treballat des de les primeres propostes al desenvolupament d’un personatge preparat per animació i impressió a partir del brífing donat. L’alumnat ha materialitzat els personatges al mòdul de Tècniques d’Expressió Gràfica, amb el suport del de Projectes d’Animació.
La mascota guanyadora es pot veure a la pàgina web de Transitar en la secció dels recursos online. Aquesta mascota explicarà les diferents eines i apareixerà animada. Ara per ara, es pot veure en les fitxes que es van presentar al Saló de l’Ensenyament.
Ha estat una experiència molt enriquidora perquè el grup ha pogut treballar un projecte professional des de l’inici al final i veure el resultat funcionant en un espai físic i online.
Posted on abril 11, 2025 by f64d8d7f94
El dimecres 9 i el dijous 10 d’abril se celebraran les terceres jornades de Còmic
A l'EA Pau Gargallo celebrem les terceres jornades de Còmic a aquest 2025. L'esdeveniment es durà a terme el dimecres 9 i el dijous 10 d’abril. Hi haurà exposicions, parades de venda, conferències, xerrades i presentacions.
Agenda de les jornades:
Dimecres 9 d’abril
Dijous 10 d’abril
No us ho perdeu! Us hi esperem!
Posted on abril 8, 2025 by f64d8d7f94
Visita a la botiga Casa Amatller - Simón Coll de l'alumnat de 2n del CFGM d'APGI
L'alumnat de 2n del CFGM d'Assistència al Producte Gràfic Imprès (APGI), ha assistit a la botiga Casa Amatller - Simón Coll (@simoncollxocolaters ), per veure els diferents dissenys gràfics i la publicitat plasmada en els packagings. La sortida s'ha realitzat per un projecte que s'emmarca a l'assignatura d'Autoedició de programes (InDesign, Illustrator i Photoshop).
Autenticitat, proximitat i qualitat defineixen Simón Coll. Sis generacions familiars han contribuït a mantenir l'esperit de l'ofici xocolater des de 1840 i en continuar traslladant la cultura de la xocolata i el cacau d'una manera única i sense precedents. Garantir el sabor i l'excel·lència dels seus productes són les premisses per les quals, constantment, continuen innovant amb fórmules i procediments propis.
Més de 180 anys d’experiència com a mestres xocolaters i elaboradors, de manera artesanal i cuidant cada detall, segueixen compartint aquesta passió i saber fer des de Sant Sadurní d’Anoia, el punt de partida de Simón Coll i des d’on continuen escrivint la seva història. Simón Coll Xocolaters i Chocolate Amatller donen pas a quasi dos segles d’història, on la constància, la innovació i la qualitat dels productes formen part del seu ADN.
Posted on abril 7, 2025 by f64d8d7f94