Danys col•laterals

V JORNADES ESDAP Catalunya campus Pau Gargallo curs 2018.19

Sessió Inaugural  17.12.2018  18:30h  Aula 12

Danys col•laterals
Del negoci de les armes a la recerca de la pau

Les V JORNADES ESDAP Catalunya campus Pau Gargallo, vinculades com ha estat habitual en edicions anteriors al disseny com a eina de transformació social, es presenten enguany sota el títol “Danys col•laterals. Del negoci de les armes a la recerca de la pau”.
Aquestes jornades es presenten com una prolongació de les realitzades durant el curs anterior 2017/18 i que sota el títol “Accés restringit” van analitzar la gestió de les fronteres exteriors per part de la Unió Europea contemplant la política de restricció en l’acolliment de refugiats.
Si el curs passat vam analitzar les conseqüències generades pels diferents conflictes bèl.lics i desigualtats econòmiques que empeneyen milers d’immigrants i refugiats a perdre la seva vida al Mediterrani, durant aquest curs ens proposem veure algunes de les causes que han generat i generen aquests conflictes. En aquest sentit la indústria armamentística, el negoci de les armes ocupa un paper destacat.

Segons l’informe “Tendències en les transferències internacionals d’armes” publicat recentment pel SIPRI / Stockholm International Peace Research Institut (www.sipri.org) les principals vendes internacionals d’armes han augmentat un 10% entre el 2013 i el 2017, en comparació amb l’anterior període comprès entre 2008 i 2012.

D’acord amb aquest informe, Espanya ocupa la setena posició en la classificació de països que venen major nombre d’armes, representant un 2,9% del total d’armes d’exportació a nivell mundial. Les vendes d’armes van augmentar al nostre país un 12% en comparació amb 2008-2012 i entre els principals compradors es troben Austràlia, amb un 34% de totes les vendes, Turquia, que suposa el 14% i Aràbia Saudita amb el 8,3% del total de les vendes.

D’altra banda, l’informe, titulat «Comerç d’armes i conflictes. Anàlisis de les exportacions europees a països en tensió» publicat recentment pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau (www.centredelas.org/ca/) i la Universitat Internacional per la Pau (http://www.universitatdelapau.org/) analitza les exportacions d’armament per part dels estats membres de la UE durant l’any 2015 a 20 països en situació de tensió o vulneracions greus dels Drets Humans.
L’informe identifica 28 conflictes en aquests 20 països i denuncia que això no ha impedit que es converteixin en receptors d’armament europeu malgrat la posició Comuna europea adoptada el 2008 que serveix de guia als països exportadors. El document detecta, a més, que diversos països en situació de conflicte que han adquirit armes de la UE, com Iraq, Nigèria i Pakistan, estaven entre els països amb major nombre de població desplaçada interna el 2015, i que Espanya és el segon país de la UE exportador d’armament als països analitzats, precedida per França.

El passat 16/11/2018 les dues entitats elaboradores de l’informe varen organitzar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) un congrés que tenia com a objectiu l’anàlisi de les polítiques de seguretat. Sota el títol”Una altra seguretat és possible. Repensant les polítiques de seguretat i defensa en l’àmbit global i local des de la cultura de pau” aquest congrés ens proposa diferents estratègies per apropar-nos a una cultura de la pau i el desarmament:
http://www.centredelas.org/ca/noticies-breus/3766-segueix-a-les-xarxes-i-per-streaming-el-congres-una-altra-seguretat-es-possible

Marc Javierre-Kohan
Weapons, la guerra comença en una moqueta
Sessió inaugural
dilluns 17 de Desembre de 2018 a les 18:30

La sessió inaugural d’aquestes jornades anirà a càrrec de Marc Javierre, fotoperiodista i fotògraf documental amb base a Barcelona i a París.

L´obra documental de Marc Javierre-Kohan es basa en agitar les consciències mitjançant el xoc entre el fons i la forma dels seus treballs. Les seves imatges retraten el considerat com a normal o banal provocant amb la forma l’espectador, en situar-lo entre el”bo”i el “dolent”, entre l’immoral i el moral, amb la idea de prendre consciència de les actituds humanes perjudicials. En aquesta línea de treball es troba la seva obra documental sobre el turisme massiu “TouristWalk”(2012), “LloretParadise”(2013), “Palmatour”(2015) i “Weapons”(2014-2018).

Part del seu projecte “Weapons, la guerra comença en una moqueta” haurà estat exposat de l’11 al 20 de Desembre de 2018 a l’espai expositiu del nostre centre.

Més informació: http://marcjavierre.com/

Durant els propers mesos rebrem la visita de diferents responsables d’entitats que aborden la temàtica de les jornades així com de comunicadors i dissenyadors gràfics vinculats al disseny com a eina de transformació social.

Tots ells en acabar la seves intervencions seran entrevistats i enregistrats a partir d’aquestes tres preguntes:

-Com valores la gestió de la indústria armamentística a nivell local i global?
-Què has fet tu o la teva institució per millorar aquesta gestió?
-Què hi podem fer nosaltres?

El títol del cicle “Danys col•laterals” s’inspira en una obra del nostre company Jordi Cuyàs realitzada l’any 2011. Aquest va fer servir de forma sarcàstica aquest eufemisme -usat per designar els morts o desperfectes causats en una guerra de manera no intencionada- en el títol de la seva instal•lació a partir dels fets ocorreguts a Nova Bagdag durant la guerra d’Iraq del 2007.