Ocurrència. José Manuel Martínez

  • Nom del projecte: Ocurrència
  • Autor: José Manuel Martínez
  • Estudis: CFGS Tècniques Escultòriques
  • Curs: 2020/21

Aquest projecte s’ha proposat com objectiu, o “ocurrència” ajuntar el simbolisme de l’Arbre de la Ciència amb el simbolisme del Llibre Sagrat. L’arbre és vida, esperit, creixement, mort, renaixement i fins i tot pot representar la immortalitat. El Llibre Sagrat és objecte de saviesa on s’hi troben tots els sabers dels pobles ancestrals i presents.

S’ha realitzat un arbre que neix del que es podria anomenar “llibre sagrat” de qualsevol cultura o religió del qual neixen arrels que alimenten el petit arbre que creix, dona fruits i completa el cicle vital. Aquests fruits exquisits són llibres de diferents textures i sabors de la saviesa humana, art, poesia, filosofia, ciències, religió, política... tot el saber acumulat per la humanitat. Són els llibres-fruits de la Saviesa en els que s’hi troben totes les cultures barrejades. Al peu de l’arbre s’hi troba asseguda una dona llegint un llibre d’aquests fruits madurs caiguts. Així es tanca el cicle vital de la història: la dona simbolitza la regeneració vital, és terra, neix de la terra i per això té formes rocoses. És forta, sensible, universal... és la nova simbologia d’Eva, mare de tota la humanitat. La història de la humanitat no es basa en una sola arrel, totes les arrels formen aquest arbre simbòlic anomenat “Saviesa”, font de vida, aliment de l’esperit, desig de coneixement.