Conferència “Dissenyem un cartell” amb Carla Aledo

 

Els estudiants del CFGS de Gràfica Impresa, des de la matèria d’Història de la imatge gràfica, aquest dimecres 6 de març van rebre la visita de Carla Aledo (Mataró, 1987) que sota el títol Dissenyem un cartell, va explicar la seva experiència com autora del cartell de les Santes de Mataró 2023.

Des de les seves primeres passes per l'Escola d'Art i Disseny Pau Gargallo de Badalona, on va estudiar Disseny Gràfic i va cursar el CFGS d’Il·lustració, Aledo ha demostrat un gran talent per a la creació visual. Participa en tots els àmbits i formats, des de la creació artística al disseny editorial. Inventa i interpreta elements, sensacions i pensaments a partir de formes simples, materials i tècniques diverses. La creació i expressió l’ajuden a establir un diàleg imprescindible entre el món i l’inconscient fins arribar a connectar amb l’artteràpia como canal creatiu de transformació humana.

El tema principal de la conferència va girar entorn del cartell com a mitjà d'expressió i comunicació visual. Aledo va compartir les seves idees i metodologies per a la creació d'una imatge gràfica efectiva, destacant l'ús d’eines diverses, la importància de la recerca i la metodologia aplicada en el procés de disseny.

A través d'exemples pràctics i anècdotes personals, Carla Aledo va il·lustrar els diversos passos que implica la creació d'un cartell des de la concepció inicial fins a la seva realització final. Va explicar el procés de treball del cartell, així com les diverses vies explorades per ella: materials, esbossos, apunts tipogràfics, llibretes d’apunts, etc., exposats aquests dies en una mostra al Centre, complementària a la seva conferència. L’artista posà èmfasi en la importància de comprendre el públic objectiu, de comunicar el missatge de manera clara i impactant, i d’integrar l’estètica i la funcionalitat en el disseny.

Al cartell de les Santes de Mataró 2023, Aledo evidencia una profunda comprensió de la festa local, així com una capacitat única per capturar l'esperit de la celebració amb la seva obra. Una paleta cromàtica vibrant i saturada suggereix un ambient de celebració i alegria. A través de l'ús de formes geomètriques i patrons abstractes, crea una composició dinàmica i enèrgica que atreu immediatament l'atenció dels espectadors. El resultat és una creació emocionant, que fusiona elements tradicionals amb una estètica contemporània, captivadora i atractiva per a públics de totes les edats.

La presència de Carla Aledo va ser una font d'inspiració i motivació per als nostres futurs professionals del disseny gràfic, demostrant que amb passió, dedicació i un enfocament adequat, es poden assolir grans èxits en aquest camp.