IV Jornades ESDAP Catalunya campus Pau Gargallo. Jornada inaugural

Les IV JORNADES ESDAP Catalunya campus Pau Gargallo, vinculades com ha estat habitual en edicions anteriors al disseny com a eina de transformació social,   es presenten enguany sota el títol Accés restringit. Aquestes jornades consistiran en una sèrie de conferències i xerrades en consonància amb  alguns dels projectes que els alumnes del campus Pau Gargallo estan portant a terme durant el present curs 2017.18.

Arran del drama dels refugiats a la Mediterrània i als Balcans la Unió Europea va impulsar al setembre del 2015 un sistema de quotes d’acollida –a aplicar en un termini de dos anys– per a garantir un repartiment equànime dels refugiats arribats a  Grècia i Itàlia. Inicialment es va fixar un objectiu de 120.000 persones, que després es va ampliar a 160.000.

Mesos després la manca de voluntat política va fer que la UE reduís la quota  d’acollida a menys de 100.000 persones, però al setembre del 2017 els estats membres tan sols havien acollit poc més de 30.000 persones, un terç de l’objectiu.

L’estat espanyol que inicialment es va comprometre a acollir 17.337 persones, tan sols havia rebut 1.982, un 11,4% del previst.

Accés restringit  intenta mostrar la política institucional d’una Europa que lluny d’assumir els seus compromisos de desenvolupament i cooperació, s’obstina en blindar les seves fronteres amb la complicitat remunerada de països fronterers.

A la seva vegada pretén  analitzar l’aplicació d’aquesta política de restricció en l’accés a la nostra societat a nivell estatal, autonòmic, local… així com les seves possibles solucions. El treball de camp sobre la  diversitat sociocultural a la ciutat de Badalona, la visita exterior al CIE de la Zona Franca, el treball amb diferents col·lectius vinculats a la integració social formen també part de les jornades.

De forma paral·lela  Accés restringit indaga sobre les estratègies  que com a comunicadors i dissenyadors gràfics podem fer servir per tal de subvertir aquestes restriccions. En aquest sentit l’esperit de les IV Jornades ESDAP Catalunya campus Pau Gargallo es vincula als pressupostos d’EDIVI que contemplen el disseny com a eina de transformació social i que enguany se centren en la convivència intercultural i migració.

La sessió inaugural Proactiva Open Arms: ni una vida més a la deriva serà un bon punt de partida per analitzar la política institucional d’una Europa entestada en restringir el seu accés i valorar la nostra possible complicitat o per contra el nostre rebuig personal.

Sessió inaugural

Teo Pallarés

Proactiva Open Arms: ni una vida més a la deriva

Dilluns 15 de Gener 2018 a les 18:00

Aula 12

Proactiva Open Arms és una organització no governamental de Badalona (Barcelona) la principal missió de la qual és rescatar del mar els refugiats que arriben a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa. Neix d’una empresa de socorrisme i salvament marítim amb dilatada experiència a les costes espanyoles.

“Mostrem les històries que altres volen amagar. No deixarem ni una vida més a la deriva.”

Més informació:

www.proactivaopenarms.org