IV JORNADES ESDAP Catalunya

Accés restringit

IV JORNADES ESDAP Catalunya

campus Pau Gargallo

curs 2017.18

 

Les IV JORNADES ESDAP Catalunya campus Pau Gargallo, vinculades com ha estat habitual en edicions anteriors al disseny com a eina de transformació social,   s’han presentat enguany sota el títol Accés restringit. Aquestes jornades han consistit en una sèrie de conferències i xerrades en consonància amb  alguns dels projectes que els alumnes del campus Pau Gargallo han estat portant a terme en col·laboració amb alumnes de la EASD Pau Gargallo durant el curs 2017.18.

Arran del drama dels refugiats a la Mediterrània i els Balcans, la Unió Europea va impulsar al setembre del 2015 un sistema de quotes d’acollida –a aplicar en un termini de dos anys– per  garantir un repartiment equànime dels refugiats arribats a  Grècia i Itàlia. Inicialment es va fixar un objectiu de 120.000 persones, que després es va ampliar a 160.000.

Mesos després la manca de voluntat política va fer que la UE reduís la quota  d’acollida a menys de 100.000 persones, però al setembre del 2017 els estats membres tan sols havien acollit poc més de 30.000 persones, un terç de l’objectiu.

L’estat espanyol que inicialment es va comprometre a acollir 17.337 persones, tan sols havia rebut 1.982, un 11,4% del previst.

Accés restringit  ha intentat mostrar la política institucional d’una Europa que lluny d’assumir els seus compromisos de desenvolupament i cooperació, s’obstina en blindar les seves fronteres amb la complicitat remunerada de països fronterers.

Al mateix temps ha analitzat l’aplicació d’aquesta política de restricció en l’accés a la nostra societat a nivell estatal, autonòmic, local… així com les seves possibles solucions. El treball de camp sobre la  diversitat sociocultural a la ciutat de Badalona, la visita exterior al CIE de la Zona Franca, el treball amb diferents col·lectius vinculats a la integració social han estat activitats  vinculades a l’esperit de les jornades.

De forma paral·lela,  Accés restringit ha indagat sobre les estratègies  que com a comunicadors i dissenyadors gràfics podem fer servir per tal de subvertir aquestes restriccions.

La sessió inaugural, Proactiva Open Arms: ni una vida més a la deriva, impartida per Teo Pallarès va ser  un bon punt de partida per  analitzar la política institucional d’una Europa entestada en restringir el seu accés i valorar la nostra possible complicitat o per contra el nostre rebuig personal.

La segona sessió, Disseny i activisme, a càrrec del dissenyador gràfic i activista Jose Téllez, responsable de la campanya Tanquem els CIES, va establir les possibles vinculacions que  poden existir entre el disseny gràfic,  l’activisme i la reivindicació política.

La tercera sessió,Jordi Cuyàs: art i compromís va analitzar el potencial de l’artista com a generador de transformació social. Impartida per la professora Mercè Martínez i l’activista cultural Josep Rodri es va dedicar a la trajectòria del nostre company Jordi Cuyàs, molt especialment als seus projectes vinculats al compromís social i la denúncia.

La jornada de cloenda d’Accés restringit, sota el títol  In transit. A refugee experience ens va apropar a la cara més crua de la política de gestió de fronteres de la Unió Europea.El nostre company Abel Castillo, director d’animació del curtmetratge Si no soy no puedo ser, gravat amb el nens del camp de refugiats de Cherso l’estiu de 2016 va presentar la seva experiència mitjançant el visionat d’aquest film i del documental Escola en trànsit, que es va realitzar de forma paral·lela al taller que va impartir. Aquesta jornada de cloenda va comptar amb la visita d’un testimoni excepcional, un dels protagonistes d’aquest documental: Said Bilal, un jove sirià de 24 anys, que després d’haver viscut com a sol·licitant d’asil a diferents camps de Turquia i Grècia ha aconseguit la seva entrada com a refugiat al nostre país.

Per  tal de recollir el testimoni de cadascun dels ponents en acabar cadascuna de les jornades se'ls ha gravat en vídeo una breu entrevista. D’aquesta forma Accés restringit intenta difondre en xarxa el seu missatge i l’esperit de les Jornades.

Les Jornades han tingut també com a nexe d’unió la realització de l’exposició Pro Activa Open Armsa l’Espai ESDAP del nostre campus. Aquesta, comissariada pel professor Miquel Aregay, ha estat dissenyada i produïda per les alumnes Ana Maria Fernández, Nerea Martínez, Sílvia Sànchez i Laia Boronat, amb la col·laboració del exalumne Albert Jaime.

Per veure el recull de l'experiència, fes clic aqui.