IV Jornades ESDAP campus Pau Gargallo

Conferència Said Bilal i Abel del Castillo. In transit. A refugee experience

18 de Maig a les 16:30 Aula 12

Les IV Jornades ESDAP Catalunya campus Pau Gargallo vinculades com ha estat habitual en edicions anteriors al disseny com a eina de transformació social,  s’han  presentat enguany sota el títol Accés restringit.

Accés restringit ha intentat mostrar la política institucional d’una Europa que lluny d’assumir els seus compromisos de desenvolupament i cooperació, s’obstina en blindar les seves fronteres amb la complicitat remunerada de països fronterers.

De forma paral·lela, Accés restringit ha indagat sobre les estratègies que com a comunicadors i dissenyadors gràfics podem fer servir per tal de subvertir aquestes restriccions.

Les Jornades es van inaugurar el 13 Gener del 2018 amb la sessió inaugural Proactiva Open Arms: ni una vida més a la deriva impartida per Teo Pallarès. Aquesta entitat nascuda a Badalona recupera aquests dies protagonisme al campus Pau Gargallo mitjançant l’exposició que es pot visitar fins al proper 30 de Juny.

La segona intervenció a càrrec del dissenyador gràfic i activista Jose Téllez, responsable de la campanya Tanquem els CIES va establir les possibles vinculacions que  poden existir entre el disseny gràfic,  l’activisme i la reivindicació política.

La tercera sessió va analitzar el potencial de l’artista com a generador de transformació social. Impartida per la professora Mercè Martínez i l’activista cultural Josep Rodri es va dedicar a la trajectòria del nostre company Jordi Cuyàs, molt especialment als seus projectes vinculats al compromís social i la denúncia.

La jornada de cloenda d’Accés restringit que es farà el proper divendres 18 de Maig de 2018 ens aproparà a la cara més crua de la política de gestió de fronteres de la Unió Europea.

El nostre company Abel Castillo, director d’animació del curtmetratge

Si no soy no puedo ser, gravat amb el nens del camp de refugiats de Cherso l’estiu de 2016 serà l’encarregat de presentar la seva experiència mitjançant el visionat d’aquest film i del documental Escola en trànsit, que es va realitzar de forma paral·lela al taller que va impartir.

Abel del Castillo vindrà, però, acompanyat d’un testimoni d’excepció, Said Bilal, un dels protagonistes del documental.

Said és un jove sirià de 24 anys que porta tres mesos a Barcelona. Al 2012 va haver d'abandonar el seu país, la seva família i els seus estudis universitaris d'enginyeria agrònoma, fugint d'una guerra civil. Des de llavors ha viscut com a sol·licitant d'asil a diferents camps de Turquia i Grècia, on s'ha vist bloquejat pel tancament de fronteres que imposa una Unió Europea que incompleix els seus compromisos. Acollit a la nostra ciutat dins del projecte Nausica, tracta d'aconseguir la seva condició com a refugiat i així poder iniciar una vida autònoma.

Said  serà al nostre centre i donarà el seu testimoni de la realitat que pateixen milions de persones i reflexionarà sobre el dret internacional a l'asil i a l'educació.

L’acte de cloenda d’Accés restringit comptarà també amb la presència de Teo Pallarès, de Pro Activa Open Arms, que ens permetrà conèixer de primera mà les darreres notícies vinculades a aquesta entitat.

 

Més informació:

Curtmetratge d'animació Si no soy no puedo ser

Documental Escola en trànsit

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/33-i-refugiats/escola-en-transit/video/5649614/