Mobilitat ERASMUS a Amman, Jordània

Mobilitat ERASMUS a la School of Art and Design, University of Jordan, Amman (Jordània)

El professor i coordinador ERASMUS del nostre centre Manel Clemente va visitar la School of Arts and Design de la University of Jordan del 31 de Març al 4 d’Abril de 2019 en el marc del programa ERASMUS+.

La seva visita s’inscrivia en l’acord institucional  que el consorci d’Escoles Superiors d’Art i Disseny i  Facultats de Belles Arts de l’estat espanyol CARTES –del qual és membre ESDAP Catalunya- manté amb països extracomunitaris com Albània, Jordània i l'Índia.

Varen participar també en aquesta mobilitat els professors Mario García de l'EASD Pablo Picasso de A Coruña i Jesús Ukar de la Escuela de Arte de Pamplona i les professores Araceli Fernández i María Eulalia Campo de la Escuela Superior de Restauración de Bienes Culturales de Madrid.

Tots cinc professors varen ser rebuts pel degà de la Facultat Dr Rami Haddad i pel Cap del Departament d’Arts Visuals Dr. Jehad Al Ameri, així com pels professors Diran Maltaglian, Mohammer Nassar, Mazen Asfour, Ibrahim Al-Khatib, Ghassan Abu Laban i les professores Fatima Twalbeh i Diala Deghelis.

D’una banda, la mobilitat dels professors va contemplar tant la visita als diferents departaments de la School of Art and Design de la University of Jordan com la visita -acompanyats pels professors jordans- a diferents espais de divulgació de l’art contemporani a la capital i als principals espais d’interès arqueològic d’Amman i de Gerasa. També varen tenir l'oportunitat d’assistir a la inauguració de l'exposició individual “Colors and faces” del professor Hazem Al-Zubi.

De l'altra banda, la mobilitat també va incorporar una part de docència que va contemplar la presentació de les institucions participants, la realització d’unes ponències i la preparació de futurs projectes de col·laboració.

Manel Clemente va tenir l'oportunitat de presentar les institucions ESDAP Catalunya i EASD Pau Gargallo. La seva ponència “In search of the Fine Photography” va ser el punt de partida d’un breu recorregut per la seva trajectòria fotogràfica així com per animar els alumnes participants a contemplar la revisió i edició del seu material fotogràfic com a recurs de possibles projectes creatius.

Manel Clemente va mostrar també el projecte fotogràfic de retrat “Inspired by Susan Meiselas” realitzat pels alumnes d’ESDAP Catalunya i la Belfast School of Art el curs passat i presentat a la Fundació Antoni Tàpies al Maig de 2018.

Aquest treball es planteja com a punt de partida d’un possible nou projecte  de retrat fotogràfic a realitzar entre alumnes d’ESDAP Catalunya i l'EASD Pau Gargallo i de la School of Arts and Design de la University of Jordan. El projecte contempla la possible incorporació d’altres institucions.

Amb títol provisional “Tell me Who I am –a project inspired in 44 Irving St-“ el projecte contempla la realització d’uns retrats fotogràfics per parts dels alumnes de les institucions participants.

Els models, tal com ja varen fer en el projecte “Inspired by Susan Meiselas” hauran d’acabar de definir la seva identitat mitjançant un breu escrit autobiogràfic. Però en el nou projecte la seva intervenció anirà més enllà. Els retrats -desprovistos d’aquests textos aclaridors-  realitzats a Catalunya i els realitzats a Jordània seran intercanviats entre els models i aquests seran convidats a descriure la suposada identitat dels retrats rebuts.

Aquesta proposta està inspirada en gran part en l'experiència de la professora jordana Diala Deghelis, que amb Manel Clemente es proposa comissariar el projecte.

Una altra possible proposta de participació seria la vinculació de la School of Arts and Design de la University of Jordan al projecte internacional de cal·ligrafia i lettering “Idioms and sayings” comissariat per la professora Ingrid Marqués.

Més informació:

http://artsdesign.ju.edu.jo/Departments/School_DeptHome.aspx?deptname=Visual%20Arts

http://artsdesign.ju.edu.jo/Lists/AcademicNews/School_DispNews1.aspx?ID=84

https://paugargallo.cat/wp-content/uploads/2019/02/from-abroad-17-18.pdf