IV JORNADES ESDAP CATALUNYA Campus Pau Gargallo

ACCÉS RESTRINGIT

IV JORNADES ESDAP CATALUNYA

Campus Pau Gargallo

www.esdap.cat

JOSE TÉLLEZ

 

Disseny i Activisme

Jose Téllez, antic alumne de la nostra institució, és un dissenyador gràfic amb responsabilitats en l’àmbit de la política. Membre de Guanyem Badalona en Comú, és tinent d'alcalde de Badalona des del 2015.

La vinculació de José Tellez a l’activisme polític i a la comunicació gràfica li permetrà oferir-nos una retrat de la política de fronteres de la Unió Europea així com de les estratègies que com a comunicadors i dissenyadors gràfics podem fer servir per tal de millorar aquesta gestió. La presentació de la campanya Tanquem els CIES servirà per il·lustrar-nos de forma concreta de com el disseny pot esdevenir una eina de transformació social .

 

Dimarts 6 de Març 2018 a les 18:00h

Les IV JORNADES ESDAP Catalunya campus Pau Gargallo, vinculades com ha estat habitual en edicions anteriors al disseny com a eina de transformació social,  es presenten enguany sota el títol Accés restringit. Aquestes jornades consistiran en una sèrie de conferències i xerrades en consonància amb  alguns dels projectes que els alumnes del campus Pau Gargallo estan portant a terme durant el present curs 2017/18.

Arran del drama dels refugiats a la Mediterrània i als Balcans, la Unió Europea va impulsar al setembre del 2015 un sistema de quotes d’acollida –a aplicar en un termini de dos anys– per a garantir un repartiment equànime dels refugiats arribats a  Grècia i Itàlia. Inicialment es va fixar un objectiu de 120.000 persones, que després es va ampliar a 160.000. Mesos després la manca de voluntat política va fer que la UE reduís la quota d’acollida a menys de 100.000 persones, però al setembre del 2017 els estats membres tan sols havien acollit poc més de 30.000 persones, un terç de l’objectiu.

L’estat espanyol que inicialment es va comprometre a acollir 17.337 persones, tan sols havia rebut 1.982, un 11,4% del previst.

Accés restringit  intenta mostrar la política institucional d’una Europa que lluny d’assumir els seus compromisos de desenvolupament i cooperació, s’obstina a blindar les seves fronteres amb la complicitat remunerada de països fronterers. A la vegada, pretén  analitzar l’aplicació d’aquesta política de restricció en l’accés a la nostra societat a nivell estatal, autonòmic, local… així com les seves possibles solucions. El treball de camp sobre la  diversitat sociocultural a la ciutat de Badalona, la visita exterior al CIE de la Zona Franca, el treball amb diferents col·lectius vinculats a la integració social formen també part de les jornades.

De manera paral·lela, Accés restringit indaga sobre les estratègies que com a comunicadors i dissenyadors gràfics podem fer servir per tal de subvertir aquestes restriccions. En aquest sentit l’esperit de les IV Jornades ESDAP Catalunya campus Pau Gargallo es vincula als pressupostos d’EDIVI que contemplen el disseny com a eina de transformació social i que enguany se centren en la convivència intercultural i migració.

 

José Tellez: Disseny i Activisme

 José Téllez (Badalona, 1984), antic alumne de la nostra institució, és un dissenyador gràfic amb responsabilitats en l’àmbit de la política. Membre de Guanyem Badalona en Comú, és tinent d'alcalde de Badalona des del 2015.

Activista des d’adolescent, quan va esclatar la guerra de l'Iraq i es va implicar al moviment estudiantil antimilitarista i antiglobalització, ha treballat en moviments sobiranistes com la Plataforma pel Dret de decidir i en diferents moviments locals de la ciutat: habitatge, el consell de la joventut, la festa major alternativa, el 15 M i l’àgora ciutadana.

Políticament va enquadrar-se a l'organització anticapitalista Revolta Global, de la qual és fundador i membre destacat fins que va abandonar la formació per formar part de la Candidatura d’Unitat Popular de Badalona. De professió dissenyador gràfic, va ser format a la nostra escola on va estudiar Ensenyaments Superiors de Disseny Gràfic. Entre la seva obra hi ha el cartell de les Festes de Maig de l'any 2009 o la campanya Tanquem els CIES.

La vinculació de José Tellez a l’activisme polític i a la comunicació gràfica li permetrà oferir-nos una retrat de la política de la Unió Europea i l’estat espanyol en matèria de gestió de fronteres així com de les estratègies que com a comunicadors i dissenyadors gràfics podem fer servir per tal de millorar aquesta gestió. La presentació de la campanya Tanquem els CIES servirà per il·lustrar-nos de forma concreta com el disseny pot esdevenir una eina de transformació social que pot potenciar la convivència intercultural.

Més informació:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Jose_Téllez_i_Oliva